dijous, 19 de desembre del 2013

Guia de lectura de El cafè de la Granota de Jesús Moncada. Nivell 2n.Batx.


Hola, alumnes de 2n. de Batxillerat, us faig arribar una guia de lectura per preparar l'examen de comprensió lectora del dia 8 de gener sobre El cafè de la granota. A la  prova apareixeran qüestions com les que aquí plantejo, iguals o semblants. És important que ho prepareu a fons i us feu uns bons resums de cada conte.És una tasca obligatòria i tothom l'haurà de lliurar el dia de l'examen a fulls blancs, escrita a ordinador i sense faltes d'ortografia.
Bones festes a tots i a totes i ens veiem el 2014.


GUIA DE LECTURA: El cafè de la granota, de Jesús Moncada
Jesús Moncada, l'autor que ha situat Mequinensa, la Franja d'Aragó i, per extensió, les Terres de l'Ebre dins el mapa de la literatura catalana, ens obsequia, a El Cafè de la Granota (1985), amb un recull de catorze contes.
Aspectes fonamentals a tenir en compte a l'hora de llegir l'obra: la procedència geogràfica de Moncada (l'acció de la major part de contes està situada a la seua vila natal, Mequinensa); la riquesa lèxica i l'oralitat (cal endinsar-se dins de cada relat amb temps, per tal d'assaborir cada detall i de descobrir què ens diu l'autor en cada mot i expressió); el fet que la població fou negada per les aigües del pantà de Riba-roja (la nova Mequinensa es construí entre els anys 1969 i 1972).
Activitat. Per començar, pots atansar-te a l'obra situant en un mapa mut de Catalunya o dels Països Catalans, el tram final del riu Ebre,
i algunes de les poblacions que apareixen esmentades en els seus contes: Mequinensa, Faió, Riba-roja, Flix, Móra d'Ebre, Xerta, Tivenys i Tortosa.

 Visita aquest enllaç per saber-ne més de la Mequinensa de Jesús Moncada (per exemple, un plànol o fotografies de la vila antiga):

“un barril de sabó moll”

 1. El Cristòfol, mentre explica el que va succeir amb el barril, parla en un moment determinant de la Marieta Peris i és a punt d’explicar-nos alguna cosa que va succeir entre ells dos, però ho deixa córrer: "ja t'ho explicaré un altre dia". Per quins motius creus que no ens explica res d'esta relació? (Pots llegir l'apartat Estil de la introducció -pàg. 29-30- per tenir idea d'alguna de les raons) Atreveix-te a formular alguna hipotesi sobre el que va passar entre el vell Cristòfol i la Marieta Peris.
2. Per què cap al final del conte es compara el personatge de Florenci amb el de Sísif? Qui és Sísif en la mitologia grega (fes la recerca en un diccionari de mitologia) i quina relació té amb Florenci, en el marc del que succeeix al conte? 

"La Plaga de la Ribera"
En este conte, resulta que per culpa de l'esfondrament d'una part de l'ajuntament del poble, hi han de fer obres i s'acorda que entre els veïns se repartiran el contingut de l'edifici (objectes, documents, etc.) perquè no hi ha cap altre lloc al poble on desar-lo. Què li toca emportar-se a casa, al Jeroni? Què n'opina d'això l'Elisenda, la seua dona?

2. El text d'esta narració és una carta que el narrador, Jeroni Salses, adreça al director de la presó de Lleida per demanar-li un favor ben particular. De quin favor es tracta?

3
. A què es refereix el títol del conte?

"Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana"

1. Qui és el personatge -un altre cop- que ens narra el que va succeir amb l'enterrament de Nicolau Vilaplana?

2. En el conte hi ha un parell d'expressions llatines. Quines són i què signifiquen? Busca i anota, també, el significat dels dos substantitus que encapçalen el títol del conte.

3. Resumeix en unes 40 paraules per què és recordat al poble el funeral de Nicolau Vilaplana i com acabà?

"Paraules des d'un oliver"
1. Llegeix l'apartat Estructura de les pàgines 30-31 del llibre de lectura i digues a quin dels dos grans grups pertany, segons l'estructura. Raona la teva resposta.

2. El conte deixa entreveure una conversa oral (tot i que només sentim un dels personatges). Explica'n breument el desenllaç final. 

"Informe provisional de la correguda d'Elies"
Comenta què et sembla l'actuació d'Elies, tenint en compte el motiu que la provoca.

“Guardeu-vos de somiar genives esdentegades”

En un moment del conte es comenta el significat de somiar una boca sense dents i amb genives sangonoses. Què significa aquest somni, per a la persona que el té?


"Amor fatal en decúbit supí"
Amb qui ha comès adulteri el protagonista? Quina és la reacció final de Gervasi Fenolleda?

"L'assassinat de Roger Ackroyd"
Durant el relat, a més, anem seguint el fil argumental de la novel·la L'assassinat de Roger Ackroyd, d'Agatha Christie, que era el llibre que estava intentant llegir Damià: és el tercer nivell de narració. En algun moment, els personatges mateixos es confonen entre els diferents fils narratius, cosa que provoca moments d'humor en el conte.
Quin fet concret és el que provoca el tret d'escopeta que Damià propinà a Teodor de Peris?

"Amarga reflexió sobre un manat de cebes"

Fes una enumeració de tots el qui deixen anar algun cop a Manuel la Lloca (no cal que n'expliquis el motiu; pensa que hi pots trobar tant personatges concrets com grups polítics, socials o professionals). Per què creus que té el malnom de la Lloca?

Un enigma i set tricornis"
A què al·ludeix el sintagma "set tricornis", que apareix en el títol? Qui resulta ser, al final, l'imitador del xiulet de l'àrbitre?

"Els delfins"
Explica per què el conte porta aquest títol.

"Preludi de traspàs"
Què és el que li fa temor, exactament, a l'àvia? O, dit d'una altra manera, per què li fa temor morir?

"Senyora Mort, carta de Miquel Garrigues"
En aquesta carta, l'emissor li demana un favor ben particular a la Mort. Quin és? Quin personatge de la mitologia grega apareix en el conte i quina era la seva missió?

"Futbol de ribera" (crònica)

Amb quin resultat acaba el partit? Per quin motiu no esportiu el partit dóna un tomb? Explica'l en poques paraules.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada